BARÜ “Dünya Yeşil Üniversiteler” sıralamasında üst sıralarda
Bartın Üniversitesi (BARÜ), 95 ülkeden 1477 üniversiteyi çevre ve sürdürülebilirlik açısından değerlendiren UI Green Metric (Yeşil Ölçüm) sıralamasında dünyanın en iyi yükseköğretim kurumları arasında yerini aldı.
Dünyanın dört bir yanından saygın üniversitelerin sürdürülebilirlik uygulamalarını küresel ölçekte değerlendiren ve çevre bilinci konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan bir platform olan UI GreenMetric (Yeşil Ölçüm) Dünya Yeşil Üniversiteler Sıralaması 2024 açıklandı. Bartın Üniversitesi (BARÜ) bu yıl 1.477 dünya üniversiteleri arasında 183’üncü olma başarısı gösterdi. Toplam 8.110 puan alarak geçtiğimiz yıla göre topladığı puanı yükselten BARÜ, Türkiye’deki üniversiteler arasında ise 14’üncü sırada yer aldı.
BARÜ, 2024'ün en yeşil üniversiteleri listesinde
BARÜ, 2017 yılında girdiği listede dünya genelinde 619 üniversite arasında 394’üncü sırada gösterilirken; hayata geçirilen yenilikçi çalışmalar sıralamada her yıl sürdürülebilir bir gelişim gösterilmesini sağladı. Greenmetric tarafından altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları gibi farklı alanlarda değerlendirmeye tabi tutulan BARÜ, bu yıl Türkiye’den sıralamaya giren 120 yükseköğretim kurumu arasından 14’üncü olurken, devlet üniversiteleri arasında 10’uncu sırada yer aldı.
BARÜ, sürdürülebilir bir iyileştirme ile geleceğe değer katıyor
Dünyada ve Türkiye’de sıralamaya dâhil edilen yükseköğretim kurumları sayısındaki artışa rağmen BARÜ, en yeşil üniversiteler arasında yer alma başarısı göstermeye devam ediyor. Sürdürülebilir bir gelişim gösterilen BARÜ’de üniversitenin kendi temiz enerjisini üretmesi ve atıkların geri dönüşümünün sağlanması, karbon ayak izlerinin azaltılması ve ekolojik sistem oluşturulmasına öncülük eden çalışmalar ile bu başarı uluslararası arenada da tescillendi.
“Sürdürülebilirliği kurum kültürü haline getiriyoruz”
Tüm yerleşkelerde yeşil alan miktarını artırdıklarını vurgulayan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Üniversite olarak sürdürülebilir, ekolojik dengeyi koruyan ve çevre dostu bir kurum olma yolunda önemli çalışmalara imza atıyoruz. Bu bağlamda sürdürülebilirlik anlayışını bir kültür haline getirdiğimiz Üniversitemizde, ‘Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ ile son beş yılda toplamda 134 ton 480 kilogram atık geri dönüşüme gönderildi. Üniversitemizin tüm yerleşkeleri ‘Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ alma başarısı gösterdi. Yağmur sularını hasat ederek oluşturduğumuz doğal gölet alanı ise öğrencilerimizin keyifle vakit geçirdiği yeşil alanlardan biri oldu. Ayrıca belirlenen otopark alanlarının üzerine yerleştirilen güneş enerji sistemleriyle artık elektrik ihtiyacımızı yenilenebilir enerjiden karşılama yolunda çalışmalara da başladık. Son olarak imzaladığımız yeni iş birliği protokolü ile modern ve tam donanımlı spor alanlarını şehrimize ve bölgemize kazandıracağız. Gelecek nesillere sağlıklı ve temiz bir çevre bırakabilmek için sorumluluğumuzun farkındalığıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
“Daha yeşil ve daha temiz bir gelecek hedefiyle çalışıyoruz”
BARÜ’nün sürdürülebilirlik alanındaki başarılarına bir yenisini daha eklediğini belirten Rektör Uzun, “Devam eden birçok çalışmamızla da dünyanın saygın, sürdürülebilir ve çevreci üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer almak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Bu itibarla ‘daha yeşil ve daha temiz bir gelecek’ hedefiyle çıktığımız bu yolda tüm bileşenlerimize teşekkür ediyorum. Geleceğe nefes olacak uygulamaların hayata geçirilmesi konusundaki yakın ilgileri ve teşvikleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Dr. Sayın Alparslan Bayraktar’a teşekkürlerimi sunuyorum. Üniversitemizin kuruluşundan bugüne hep yanımızda olarak bizlere destek veren Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç’a şükranlarımı sunuyorum. Yükseköğretim kurumları olarak daha iyiye ulaşma ve küresel ölçekte rol model olacak çalışmaları hayata geçirme konusundaki teşvikleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ve YÖK üyelerimize teşekkürü bir borç bilirim. Ayrıca her zaman yanımızda olarak kurumsal ilerleyişimizde bizlere güç veren Bartın Valimiz Dr. Sayın Nurtaç Arslan ile birlikte tüm paydaşlarımıza da teşekkür ediyorum” diye konuştu.
UI Green Metric Dünya Üniversite Sıralamaları
UI Green Metric, Endonezya Üniversitesinin 2010’da başlattığı bir girişimdir. İklim değişikliği, enerji, su tasarrufu ve atık geri dönüşümü başta olmak üzere yeşil dönüşüm konularına odaklanarak çevrenin sürdürülebilirliğine vurgu yapılmaktadır. Her yıl dünya genelinde yüzlerce üniversiteden sayısal veri toplayarak, çevre dostu ve sürdürülebilir politika uygulamalarını değerlendirir ve tek bir puana dönüştürür. UI GreenMetric, sürdürülebilirlikle ilgili ekonomik ve sosyal sorunlara dikkat çekmeyi hedeflemektedir.